Augustin är tillbaka!

Jag menar Augustin Petrus Amadeus Osiris Mina Erba-Odescalchi, född den 17 mars 1968 i Stockholm. Svensk journalist och författare. Som i DN den 2 /8 2021 kortat ner sitt namn till Augustin Erba.
Namne till Der liebe Augustin (’Den käre Augustin’), en historisk figur i 1600-talets Wien som pesten inte rådde på. Den käre Augustin spelade på krogar med sin säckpipa och sjöng. Skämtade friskt med högt och lågt. Allmänt omtyckt, därav namnet. Blev t o m föremål för ett frimärke.

https://austria-forum.org/af/Wissenssammlungen/Briefmarken/1998/Sagen_un...
Och en operett. Och barnböcker. Och en barnsång (i) som finns i otaliga varianter på YouTube.
Augustin Erba verkar ha ärvt Käre Augustins skämtlynne. Inte att förvånas över, eftersom Erba bevisligen har österrikiska rötter. Det visar en koll i svenska Wikipedia (ii).
Ej heller att förvånas över att Erbas skämtlynne lyser upp hans inlägg i dagens DN (iii): ’Hur länge ska myten om överbefolkning få kosta människoliv?’.
Jag citerar vår tids Augustin: ’Vi har sett tecknen. Hur kan vi vara för många när det är brist på lärare? Hur kan vi vara för många när det är brist på iva-sköterskor? Hur kan vi vara för många när det är brist på poliser?’.
Skämtlynnet sitter kvar. Men jag lyckas ändå hålla mig för skratt. Det må råda brist på lärare, iva- sköterskor och poliser. Men en sak är säker. Inte råder det brist på idioter.


(i) https://www.youtube.com/watch?v=8PdAwGx7bJE
(ii) https://sv.wikipedia.org/wiki/Augustin_Erba
(iii) https://www.dn.se/kultur/augustin-erba-hur-lange-ska-myten-om-overbefolk...

Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.

Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2021-08-15