Inte ens när man är begravd är man säker

Svårt att känna sig trygg som levande i dessa tider. Oavsett om det är i Afghanistan eller Sverige. Men som död och begravd? Då borde man väl kunna få vila i frid.

Nix. Inte ens döden sätter stopp för förföljelse. Såsom en kort artikel (i) av den 20:e i månaden på sajten www.jta.org visar. Där redogör Cnaan Lipshitz för en enligt alla regler i Jerusalem korrekt begravd kvinna, som i efterhand förmenas sin sista vila på den viloplats som hennes make valt åt henne.

Kvinnan, som dog för några år sedan i cancer, hade tillsammans med sin man emigrerat från USA till Israel. I april i år rapporterade israeliska och internationella media att maken avslöjats som kristen missionär efter att i många år levt som rabbin och skriftlärd hos ett ortodoxt judiskt samfund i närheten av Jerusalem. Mannen berättade för media att han fötts som jude och anslutit sig till organisationen Judar för Jesus (Jews for Jesus), en sammanslutning som judar generellt inte erkänner som en del av judaismen. Men han tillade att han sedan dess återvänt till den ortodoxa judendomen.

Hans döda maka var emellertid inte av judisk börd och borde enligt den ledande rabbinens kontor inte begravts på en judisk gravplats. Eftersom detta var ogint mot de i hennes närhet begravda judarna och deras släktingar. Som var i tron att deras avlidna begravts tillsammans med sina trosfränder, något som är brukligt inom den traditionella judendomen.

Enligt överrabbinens representant rabbinen David Altman ”Måste alla ansträngningar göras för att flytta henne till icke-judisk mark”. I juni skrev Altman: ”Om detta icke låter sig göras borde ett staket sättas upp kring graven”.

Återstår frågan om staketet för säkerhets skull ska vara försett med taggtråd som hos staketen kring nazisternas utrotningsläger eller om det räcker med ett staket av modell gärdsgård som ex vis Bauhaus tillhandahåller.

(i) https://www.jta.org/2021/08/20/israel/israels-chief-rabbi-wants-exhumati...Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.

Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2021-08-21